Foto: Arhiva

Dan kada su džemperi osvojili svet

Početak
09/12/2023

S dolaskom hladnog i tmurnog vremena, dolazi i doba kada je vreme da iz ormara povadimo sve tople stvari. Od tog momenta baza na osnovu koje krojimo sve naše izglede postaju upravo džemperi. Međutim, da li se iko od nas ikada zapitao od kada oni postoje i koliko daleko u prošlost doseže njihova istorija?

Mi smo u nastavku pripremili rezime njihovog nastanka i istorije…

Istorijat džempera može se pratiti još od ranog 19 .veka kada su ih ribari u Irskoj i Škotskoj nosili kako bi se zagrejali na otvorenom moru dok pecaju. Prvi primerci džempera bili su pravljeni od debele i teške vune, na kojima su se mogle uočiti razne šare. Kako bi bili vodootporni, vuna je potapana u ulje, te je to spašavalo ribare kako ne bi bili “natopljeni”.

Do početka 20. veka džemperi su ušli u uži krug odevnih predmeta koji su nosili muškarci i žene, međutim i dalje su bili klasičnog izgleda. Muškarci su ih pretežno nosili kada bi igrali golf ili tenis. Međutim, s usponom ležerne odeće tridesetih godina prošlog veka kada su ih filmske zvezde poput Freda Asteta i Džindžera Rodžersa nosili onr sa V izrezom, dostigli su visok nivo popularnosti.

Tokom Drugog svetskog rata bili su čest odevni predmet vojnicima koji su ratovali, i oni su ih koristili i kao deo uniforme.

Period pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka učinio je da džemperi postanu sastavni odevni komad Ivy League izgleda.

Materijali od kojih se najčešće prave su vuna, pamuk, poliester, mada može se i desiti kombinacija sva tri materijala.

Postoji različite vrste, a neke od njih možemo sortirati na osnovu okovratnog izreza, te postoje džemperi sa kružnim okovratnim izrezom, sa V-izrezom ili rolke. Takođe, džemperi mogu biti sa otvaranjem ili bez, odnosno sa dugmićima ili rajsveršlusom.

Bilo kako bilo, oni ostaju kao jedni od omiljenijih delova garderobera kada nastupi hladno vreme.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Nova Valentino torba ukrala srca ljubiteljima mode

Sledeći članak

Jacquemus otvorio prvu radnju na planini

Ne propustite

Da li ste znali – koji značajni Italijani stoje iza Nedelje mode u Milanu?

Juče, 14. juna, zvanično je počela Nedelja mode u Milanu. Nedelje mode,

Priča o Manolo Blaniku, dizajneru cipela koji stvara modna umetnička dela

Nezaboravni modeli cipela nose potpis Manolo Blanika (Manolo Blahnik) — jednog od

Animal print – istorija bezvremenskog dezena koji se ponovo vratio u modu

Razvijen da se uklopi u svet prirode, čuveni leopard i njegove šare