Foto: Wikipedia/Public domain

Čovek koji je zaslužan za postojanje Nedelje mode u Parizu

Početak
27/02/2024

Nedelja mode u Parizu jedan je od najznačajnijih događaja za svet mode. Tih dana, najveći broj modnih zaljubljenika mogu se videti na ulicama francuske prestonice, kao i velike zvezde koje sede u prvim redovima na revijama poznatih brendova.

Défilés de mode ili „modne revije“ održavale su se u Parizu još u 18. veku kao komercijalna razmena između klijenata i dizajnera.

Odevni predmeti su u početku bili prikazani na statičnim manekenkama što je klijentima otežavalo da vide kako će odeća delovati na telu u stvarnom životu. Sve do 1850-ih godina kada se otac visoke mode, Čarls Frederik prvi put poigrao idejom da predstavi svoje komade na damama koje šetaju – i tako je stvorena uloga modela.

Kuća Worth u 7 rue de la Paix, u Parizu Foto: Wikipedia/Public domain

Čarls Frederik (Charles Frederic Worth), posebno je zaslužan za osnivanje i prve pariske kuće visoke mode, koja je prihvatila i promovisala ovu inovaciju.

Prva “mešovita” Pariska nedelja mode održana je 28. novembra 1973. godine, a nadgledala je začetnica Nedelje mode u Njujorku, Elenor Lambert.

Ovaj događaj je bio prvi put da su kolekcije Haute Couture, pret-a-porter i muške odeće predstavljene zajedno u Parizu. Događaj je održan kao prikupljanje sredstava za Versajsku palatu, u nastojanju da se pokriju troškovi renoviranja kraljevske rezidencije, koji su procenjeni na oko 60 miliona dolara.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

U Srbiji postale IN cipele koje Francuskinje već godinama nose

Sledeći članak

Koko Šanel i borba za modu nakon nacističke okupacije

Ne propustite

Ime Vojislav Jeremić oblikovalo mušku modu međuratnog Beograda

Najboljim od beogradskih krojača za gospodu smatran je veliki boem Vojislav Voja

Kako su u “ono vreme” modni listovi doprineli emancipaciji srpskih žena?

U srpskoj prestonici je dolaskom štampe i modnih magazina tokom 20. veka,

Istorijat – kako su kaiševi ugledali svetlost dana?

Kaiš ili remen je deo odeće, koji se nosi oko struka, preko