Foto: Pexels

Čišćenje i hidratacija – evo kako najbolje pripremiti kožu za šminku

Početak
28/12/2023

Izlazak i savršena šminka zahtevaju dobru pripremu, bez obzira da li idete na žurku ili slavite negde napolju, na otvorenom Kožu je idealno pripremiti nekoliko dana ranije, kako bi bila dobro nahranjena i hidratizovana, jer trajna šminka podrazumeva unapred kvalitetnu negu. Zdrava i meka koža bolje će ‘držati’ šminku, bez obzira na kvalitet šminke. Popularne su lagane podloge koje imaju niži nivo prekrivanja, pa je dobro poraditi na lepoti i mekoći same kože.

Prvi korak je svakako čišćenje, ovde birajte formule koje omekšavaju kožu i neguju je, čineći je otpornom na celodnevne i večernje izazove. Sredstva za čišćenje na bazi mleka su odlična za zimsku negu kože, ali i razne vrste micelarni rastvori, koji temeljno uklanjaju sve nečistoće. Ne zaboravimo – praznici mogu biti vreme preteranog uživanja i preteranog uživanja, što može dovesti do začepljenih pora, mršave kože i izbijanja.

Redovno čišćenje lica stoga znači dugoročno zdravu i lepu kožu. Gelovi za čišćenje su idealni za masnu kožu, nalazimo ih u kolekcijama za kožu koja reaguje prekomernom proizvodnjom sebuma. Suva koža voli – mleko ili sličnu gušću formulu.

Drugi korak je piling, koji može biti jači ili slabiji. Na dan proslave idealan je slabiji piling, dok je nekoliko dana ranije praktično lice očistiti pilingom koji ima nešto krupnije čestice.

Foto: Pexels

Piling je važan jer pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože, pomaže u otčepljivanju pora, smanjuje pojavu bora, daje boju koži, poboljšava teksturu i tonus kože. Prilikom pilinga treba znati nivo osetljivosti kože – oni sa AHA kiselinama mogu izazvati crvenilo, pa je bolje koristiti nežnije formule.

Serum je sledeći korak, važno ga je naneti nakon pilinga kako bi se formula dobro upijala. Reč je o koncentrovanom proizvodu koji koristimo ciljano – protiv bora ili fleka na koži ili za hidrataciju. Danas mnogi brendovi nude razne varijante, najbolje je koristiti onu koja nam odgovara u određenom periodu, istrajno i svakodnevno. Na ovaj način ćemo postići najbolje rezultate.

Nakon toga dolazi maska, u poslednje vreme volimo maske koje nam daju trenutni sjaj. Ova vrsta maski je uobičajena među šminkerima koji spremaju poznate dame za crveni tepih. Uglavnom su to formule koje hidriraju i daju sjaj. Međutim, sjajne su i krem maske, posebno one koje koža upije i bukvalno vidimo dobar rezultat.

Koža je tada spremna za šminkanje. Kako se koža ponaša zavisi od sastojaka – tu su hijaluronska kiselina, niacinamid, peptidi, vitamin C i razna ulja. Priprema kože je pola posla lepe šminke, pa rezervišite nekoliko sati pre završne pripreme.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Pronašli smo puder koji efikasno smanjuje podočnjake i podtonove

Sledeći članak

Piling koji je dobio najbolje ocene na Amazonu

Ne propustite

Letnji manikir: Tamne nijanse kao neočekivani trend sezone

Iako letnji manikir često povezujemo sa veselim, šarenim bojama inspirisanim morem, tamne

Opasnosti kozmetičkih preparata za kožu tokom leta: Šta treba izbegavati?

Postoje određeni kozmetički proizvodi koje treba izbegavati tokom leta kako biste očuvali

SPF u preparatima za sunčanje – ključna informacija za zaštitu od UV zraka

U današnjem svetu sve većeg izlaganja sunčevim zracima, razumevanje oznaka na preparatima