Christian Lacroix – dizajner čije bi kreacije savršeno odgovorile na temu Met Gale

Početak
08/05/2024

Christian Lacroix je francuski dizajner, na čelu istoimene modne kuće. Rođen je 16. maja 1951. godine.

Njegovi dizajni kombinuju luksuz i nežnost. Voli takođe da se igra sa resama, perlicama i vezom, a odlikuje ga jak osećaj za boje, kao i za printove.

Život i stvaralaštvo

Lacroix je rođen na jugu Francuske. Kao mladić često je crtao skice istorijskih kostima, kao i skice haljina visoke mode, čime je bio opčinjen. 1971. godine diplomirao je na Sorboni u Parizu, a disertacija mu je bila upravo odeća u Francuskoj 18. veka, nakon čega je shvatio svoje usko interesovanje i pohađao program muzejskih studija na École du Louvre.

Jedna od velelepnijih kuća visoke mode

Godine 1987. otvorio je sopstvenu kuću visoke mode. Počeo je da proizvodi konfekciju 1988. crpeći inspiraciju iz kultura širom sveta. Kritičari su komentarisali da Christian ne razume vrstu odeće koja je potrebna zaposlenim ženama. Međutim, mnoge dame su volele njegov rad upravo zbog specifičnosti. Godine 1989. lansirao je nakit, tašne, cipele, naočare, šalove, kao i kravate. Iste godine otvorio je butike u Parizu, Arlu, Tuluzu, Londonu, Ženevi i Japanu.

Sa svojim iskustvom u kreiranju istorijskih kostima i odeće, Lacroix je ubrzo dospeo na naslovne strane sa svojim raskošnim, fantazijskim kreacijama, uključujući kratku puf suknju (“le pouf”), printove ruža i niski dekolte. Unosio je tople boje mediteranskog regiona u svoje kreacije, mešavinu šara i eksperimentalne tkanine, ponekad ručno tkane u radionicama, što je dovelo do toga da stvori lični pečat.

Foto: Pinterest/Flick

Njegove kolekcije tokom 1994. zasnivale su se na staroj kulturi i folkloru, kao i na prošlosti. Godine 1995. lansirao je liniju peškira (da, dobro ste pročitali) koja je sadržala crtu visoke mode i jednostavnost življenja, predstavljajući “sjedinjavanje” ove dve stvari.

Lacroix kreacije kao savršen odgovor na temu Met Gale 2024

Jedan od najvećih modnih događaja na svetu – Met Gala, održao se 6. maja i imali smo prilike da vidimo kreacije koje su odgovorile na ovogodišnju temu “Bašta vremena”, kao i one koje su bile potpuni promašaj.

Da su na primer devedesete i drugačija očekivanja, verujemo da bi većina poznatih ponela kreacije upravo modne kuće Christian Lacroix, budući da je ovaj dizajner u Haute Couture unosio floralne momente i eleganciju, koja danas fali.

Dalje stvaralaštvo

Lacroix je bio dizajner uniformi za osoblje i posadu Er Fransa 2004. godine, a pidžame koje je on kreirao nosili su putnici prve klase.

Danas, njegova modna kuća ima 60 prodajnih mesta u Francuskoj (uključujući i tržne centre). Širom sveta, taj broj je porastao na 1.000.

Tokom zime 2007. udružio se sa Avon kozmetikom kako bi predstavio novi ekskluzivni miris pod nazivom Christian Lacroix Rouge (plus losion za telo i gel za tuširanje) kao i Christian Lacroix Noir za muškarce (plus losion posle brijanja i gel za tuširanje). Njegova linija Avon proizvoda proširena je izdavanjem Christian Lacroix Absinthe u proleće 2009. i ostalim sličnim proizvodima kroz godine.

Njegovi kostimi za operu, pozorište i ples bili su izloženi u Nacionalnom muzeju Singapura od marta do juna 2009.

Godine 2011. započeo je saradnje sa brendom Desigual iz Barselone i pored svoje modne kuće, nastavio je prepoznatljiv rad kroz saradnje sa drugim brendovima širom sveta.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Znamo kako je nastala haljina od peska prošetana na Met Gala večeri

Sledeći članak

Evolucija haljina kroz istoriju: šta se promenilo?

Ne propustite

Animal print – istorija bezvremenskog dezena koji se ponovo vratio u modu

Razvijen da se uklopi u svet prirode, čuveni leopard i njegove šare

Jole Veneziani – žena o kojoj se malo priča, a doprinela je razvoju italijanske mode

Dizajnerka Jole Veneziani (Jolanda Anna Maria Veneziani), poreklom iz Pulje, započela je

Šik prošlog veka: zbog čega je šetnja Knez Mihailovom bila svojevrsni oblik modne revije

Beograd je nekada važio za centar mode, a naši ljudi važili su