Foto; Pinterest/@warfiel

Biseri – bezvremenski aksesoar

Početak
20/02/2024

Kada na nekome vidimo bisere, obično pomišljamo na luksuz, na umetnost, eleganciju… Oni nisu samo dragulj, već su i simboli stila i klase. Njihova vanvremenska privlačnost je prešla kroz vekove, od antičkih vremena do današnjice, i za sobom ostavila trag luksuza i rafiniranosti. Kroz istoriju mode, biseri su bili omiljeni i na kraljevskim dvorovima, među ikonama stila i svetskim trendseterima. I danas su oni ključni element jednog garderobera svake dame, jer dodaju notu sofisticiranosti.

Po čemu su biseri poznati?

Osim što se lako kombinuju sa bilo kojim stilom odevanja, od klasičnog do modernog, oni mogu biti i suptilan dodatak svakodnevnom izgledu, ili čak i glavni fokus večernje toalete. Bez obzira na to da li se nose u obliku ogrlice, narukvice, minđuša ili čak broševa na odeći, biserni komadi uvek privlače pažnju svojom jednostavnošću, a opet izuzetnom sofisticiranošću.

Devojka sa bisernom minđušom – Johanes Vermer (Izvor: Pinterest/@jasonz0118)

Od poslovnih sastanaka do romantičnih večera, biseri zaista nikada ne izlaze iz mode, i verujemo da nikada i neće! Klasična bela ili krem nijansa bisera može dodati sofisticiranost poslovnom odelu ili pak maloj crnoj haljini, dok pastelni tonovi bisera odlično idu uz romantične ili prolećne izlaske.

Kako nastaju biseri?

Najcenjeniji, pravi biseri nastaju iz školjki u potpuno prirodnim ulovima, bez ljudskog uticaja. Kada školjka ne uspe da izbaci bilo koje strano telo koje uđe, ona oko njega stvara vrećicu i počinje da luči sedef, te tako nastaje biser. Postoje slatkovodni i morski biseri, a varijacije u obliku ili boji koje im je sama priroda omogućila, upravo su ono što ih čini vrednim.

Foto: Pinterest/@karipearls

Ono što ih posebno čini jedinstvenima jeste njihova sposobnost da se prenose s generacije na generaciju kao jedan porodični dragulj. Verujemo da i vi sami imate bisere koje ste nasledili od mame, bake, prabake… a možda i još dalje od toga. Takvi biseri često nose priče i amanete, čineći ih, ne samo modnim aksesoarom već i dragocenim nasleđem. Njihova trajnost i vrednost ih čini investicijom koja traje vekovima.

Audrey Hepburn in Breakfast at Tiffany’s (Izvor: Pinterest/@shegobyz)

Kao što već znamo, postoje modni trendovi koji dolaze i prolaze, danas su tu, sutra više nisu aktuelni… Međutim, biserni komadi ostaju ta jedna stabilnost u svetu mode. Njihova univerzalna privlačnost prevazilazi granice vremena i trendova, što ih čini vanvremenskim simbolom elegancije i lepote. Nezavisno od toga kako se moda razvija, biseri će UVEK biti ključni element svakog dobro oblikovanog autfita, podsećajući nas na čaroliju, sofisticiranost i luksuz koji donosi upravo ta – vanvremenska elegancija.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Šta se krije u pozadini teme Met Gale 2024 – “The Garden of Time”

Sledeći članak

Pogledajte među prvima – 25. februar rezervisan je za film o Džonu Galijanu

Ne propustite

Povratak broševa: Schiaparelli estetika ponovo vlada svetom mode

U svetu mode, trendovi često prolaze kroz cikluse obnavljanja, a jedan od

Roberto Kavali: Više od mode

Italijanski modni gigant Roberto Kavali, koji nas je napustio 12. aprila ove

Istorija brenda Canali – odela koja od 1908. oduševljavaju svet

Svima je dobro poznato da je Italija jedna od kolevki mode i