Foto: Valentina Čeni

Besplatni koncert Stefana Bolanija na Kolarcu

Početak
17/01/2024

Velikan italijanske i svetske džez muzike, Stefano Bolani, održaće koncert „PIANO SOLO“ u sredu 31. januara u 20.00 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, gde će izvesti kompozicije sa svog poslednjeg albuma pod nazivom „Blooming“. Ovaj nastup organizuju Ambasada Italije u Beogradu i Italijanski institut za kulturu u Beogradu u saradnji sa Zadužbinom Ilije M. Kolarca. Ulaz na koncert je slobodan. Besplatne ulaznice se mogu preuzeti na blagajni Kolarčeve zadužbine do popune mesta.

U Italiji pijanista i kompozitor Stefano Bolani je poput mega-zvezde, a nemački radio BR-Klassik ga je nedavno nazvao „Umetničkim delom“ (Gesamtkunstwerk). Pored intenzivne i raznovrsne koncertne aktivnosti, Bolani je koautor popularnih radijskih serija, vodio je televizijske emisije sa međunarodno priznatim muzičarima, napisao više knjiga i koproducirao i učestvovao u pozorišnim predstavama.

Bolani smatra da je muzika jedna velika igra koju treba ponovo osmisliti i stalno je u potrazi za podsticajima, svuda, u svoj muzici prošlosti, a još više istražujući muziku sadašnjosti, improvizujući u trenutku, kao što čini i na sceni i u studiju: solo (njegovi improvizovani i legendarni medliji nalik džuboksu su bez premca) ili sa velikim umetnicima poput Rišara Galijana, Čika Korije, Kaetana Veloza, Egberta Žismontija, Čuča Valdesa, Ektora Zazua i njegovog mentora Enrika Rave

Foto: Valentina Čeni

Stefano Bolani se nakon uspeha koji je postigao sa televizijskim programom „Via dei Matti n° 0“ zajedno sa rediteljkom i glumicom Valentinom Čeni vraća na scenu sa novim klavirskim solo albumom „Blooming“.

„Ove numere su procvetale u bašti mog klavira, zalivao sam ih, prihranjivao i po potrebi orezivao, a sada su skupljene ovde u buketu ovog diska“, objašnjava Bolani. „To su vrlo različiti cvetovi, ali izrasli su iz istog humusa i u istom periodu.“

Petnaest kompozicija, intimnih i strastvenih, u kojima se maestro prepušta i nudi neverovatno putovanje po dirkama klavira sa mudrošću i entuzijazmom po kojima je poznat širom sveta. Muzika Stefana Bolanija ne poznaje granice, meša muzičke žanrove, od džeza do zvukova Južne Amerike, i hrani se svim onim magičnim trenucima koje je pijanista proživeo na pozornicama širom sveta. Svako cvetanje je blagoslov, kao i njegova muzika. Ovu ideju podržava prelepi grafički dizajn Valentine Čeni koji slavi spektakl prirode prikazujući publiku koja posmatra kako cveće cveta kao da je vatromet. Autor crteža je Laura D’Amiko.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Danas slušamo – radio inspirisan muzikom Frenka Sinatre

Sledeći članak

Počinje online Festival francuskog filma

Ne propustite

Ko je bila Françoise Hardy, francuska muzička ikona, čije pesme i danas čujemo na svakom koraku?

Svetom je odjeknula vest da je u 80. godini preminula Françoise Hardy,

Francuski filmovi pod zvezdama – predstavljamo program 6. Festivala francuskog filma

Šesto izdanje Festivala francuskog filma biće održano od 19. do 23. juna

Šesti Festival francuskog filma od 19. juna u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Zrenjaninu

Festival francuskog filma biće održan od 19. do 23. juna na nekoliko