Foto: Pinterest

Beogradske bašte u kojima ćete uživati tokom proleća

Početak
14/03/2024

Budući da je sezona ponovnog otvaranja bašti ugostiteljskih objekata u Srbiji već uveliko, za vas smo izdvojili nekoliko u Beogradu u kojima je uživanje tokom proleća zagarantovano.

Beogradska bašta nekada, Terazije. Foto: skyscrapercity.com

Franš – Bulevar Oslobođenja 18a

Bašta restorana Franš sigurno je jedna od lepših, zelenijih i sređenijih bašti u Beogradu. Ona je i adut ovog restorana, bez obzira na to što Franš veoma dobro radi i zimi. Bašta je ušuškana, a opet dovoljno prostrana i otvorena. Obrasla je rastinjem i cvećem i veoma lepo uređena, sa ljubavlju i posebnom pažnjom svih zaposlenih.

BlaznavacKneginje Ljubice 18

Kafe-galerija Blaznavac smeštena u kući staroj preko 120 godina i ima najkreativniju baštu u Beogradu. U njoj džinovski šareni slon leti iznad gostiju, dok oni sede i piju piće u staroj kočiji koja se nalazi na ulazu u baštu. Na zidovima su crteži i druge razne umetnine, a ceo prostor je totalno šaren i uređen u veselim tonovima. U bašti Blaznavca svake godine je nešto drugačije, osim atmosfere, ona je uvek ista i provereno dobra. Blaznavac je i jedno od onih mesta koje stranci obavezno posete prilikom boravka u Beogradu, a i mnogim lokalcima je dosta drago mesto, prenosi Vino & Fino.

Radost fina kuhinjica – Pariska 3

Omiljeno mesto vegetarijanaca Radost fina kuhinjica i mnogim mesožderima je drago mesto, ali ne zbog hrane, već zbog predivne bašte koju ima, totalno izolovane od buke, a u strogom centru grada. Bašta je srednje veličine, i sva je u kamenu i zelenilu i predstavlja jedno totalno zen mesto. Lepo je osvetljena i opremljena sa stilom – pomalo je umetnička, a pomalo i hipsterska. Radost je inače prvi vegetarijanski restoran u Beogradu i jedno od retkih mesta u gradu gde i vegani mogu da pojedu nešto konkretno i ukusno.

Madera – Bulevar Kralja Aleksandra 43

Madera je jedan od retkih restorana u Beogradu koji može da se pohvali baštom u sred parka, i to Tašmajdanskog parka. Bašta je dosta velika, lepo uređena i u njoj se oseća pravi beogradski šmek, bez obzira na to što u Maderi više ne sede stari gradski boemi kao što je to bilo nekad. Veliki beli stolnjaci preko stolova naročito kada se zavijore od vetra, u ambijentu gradskog parka čine da ova bašta izgleda veoma prefinjeno i elegantno.

Botako – Šantićeva 8

Picerija Botako na Gundulićevom vencu sigurno ima jednu od lepših bašti u starom delu grada. Nalazi se u debeloj hladovini i uvek je puna. Bašta je uređena u prepoznatljivom stilu picerije, sa masivnim kružnim stolovima i šik detaljima. Usluga je okej, pice takođe. Botako nije tip restorana u kome zasednete, već dođete, pojedete i idete dalje.

Smokvica Kralja Petra 73/ Molerova 33/ Jovanova 45

Sigurno se pitate koja Smokvica od svih šest ima najlepšu baštu. Moja omiljena definitivno je ona u Kralja Petra, prva je i najmanja i čini mi se da je jedina uspela da sačuva dobar nivo usluge kao na početku rada. Veoma su lepe i bašte Smokvica u Jovanovoj i Molerovoj ulici, one su dosta veće i prostranije i imaju odvojen deo za decu za igranje, a sve su uređene u prepoznatljivom stilu ovog restorana. Limunana je i dalje najslađa dok se pije u nekoj od Smokvicinih bašti.

Le Petit Bistro Braničevska 13b

Jedna od omiljenih bašti mnogih Beograđana jeste bašta restorana Le Petit Bistro. Nalazi se ispod krošnji drveća, tik uz ulicu što joj daje poseban gradski šmek, naravno ograđena je, a estetski posebno lepo izgledaju saksije pune cveća na samoj ogradi. Bašta ovog restorana je uvek puna, i ujutru i popodne i uveče. U dnevnoj varijanti, gosti su najčešće poslovni ljudi koji u hladovini bistroa sastanče, doručkuju i ručaju, dok se uveče ovo mesto pretvara u mesto za izlazak.

Klub književnika Francuska 7

Bašta Kluba književnika oduvek se posebno dopadala gradskim boemima, akademicima i svim viđenijim ljudima Beograda. Predivan ambijent primetićete pri prvom zakoraku u baštu restorana, a još ako na to dodam i fenomenalnu hranu pripremljenu po tradicionalnim receptima, a sa upečatljivim Kisićevim potpisom, kompletan užitak u legendarnoj bašti Kluba je zagarantovan.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Prirodnim lekovima do ublaženja simptoma kašlja

Sledeći članak

Finansijski saveti: Kako do zadovoljavajuće plate i kako upravljati njom

Ne propustite

Kako su u “ono vreme” modni listovi doprineli emancipaciji srpskih žena?

U srpskoj prestonici je dolaskom štampe i modnih magazina tokom 20. veka,

“Slikaj sa psima” – sednete, slikate, udomite psa… i sve to uz čašu vina

Ako želite da provedete vreme sa svojim kućnim ljubimcem i u isto

Zaplovite Beogradom – spisak brodova za obilazak i razgledanje grada sa reka

“Beograd je najružniji grad, na najlepšem mestu na svetu”, govorio je nekada