Foto: Arhiva

Beba Lončar otkrila najveće tajne sa snimanja filma “Ljubav i moda” iz 1960.

Početak
25/07/2023

Desanka Beba Lončar (80) je čuvena jugoslovenska i srpska glumica, žena nestvarne lepote koja je obeležila jednu epohu domaće kinematografije, a zatim se na vrhuncu slave povukla iz javnosti.

Sa svega 17 godina odgirala je svoju prvu ulogu u partizanskom filmu “Deveti krug“, nakon čega je dobila ponudu da se pojavi u kultnom ostvarenju “Ljubav i moda”. Uloga u ovom ostvarenju donela joj je neverovatnu popularnost i titulu srpske Brižit Bardo.

Foto: Arhiva

Film u kom Lončareva krstari na vespi ulicama Beograda u tipičnoj ženstvenoj crveno-beloj kariranoj haljini sa naglašenim strukom, danas je simbol nekih drugih, mirnih, lepših i toplijih vremena.

– Došli su kod mene i rekli mi – snimaćeš jedan film, vozićeš vespu, nosićeš divne haljine, vozićeš se avionom… To je bilo kao san – opisala je ranije Beba.

Zahvaljujući anđeoskoj lepoti dobila je uloge i u drugim filmovima kao što su “Dvoje”, “Dr”, “Lito vilovito”… Zahvaljujući filmu “Dugi brodovi” otišla je u Rim gde je odlučila i da ostane neko vreme.

Strancima je bila zanimljiva, jer je bila prelepa devojka koja stiže “iza gvozdene zavese”. Italijani su je obožavali i zvali “lutka” i “fatalna plavuša”, u Rimu gde je bila velika zvezda družila se sa zvezdama tog vremena kao što su Marčelo Mastrojani, Voren Biti, Masim Ranijer…

Film je bio kruna kinematografije u to vreme, skup najlepših i najboljih glumaca, pevača i pesama. Đuza Stojiljković otpevao je šlager za sva vremena “Devojko mala”, himnu Beograda, a Kvartet Ivanović vanvremensku šansonu “Dok reka šumi ove noći”. Sve u filmu je blistavo, živopisno, moderno, evropski, a čitavim ovim poduhvatom, kao kod Almodovara, dominirala je plavokosa lepotica u glavnoj ulozi jedriličarke koja radi višeg cilja postaje manekenka.

Godinama kasnije sama Beba je otkrila da je uloga Sonje bila namenjena jednoj drugoj beogradskoj lepojki, izvesnoj Gordani Ilić, koju je majka Anka zaključala u kuću kako ne bi imala veze s “filmadžijama”.

– Moja mama je blagonaklono gledala na to, volela je da joj se ćerka slika na filmu. I tako ja dobih ulogu – pričala je Lončareva.

Od reditelja je imala samo jedan uslov – da ne padne s motora.

– “Vespu” smo iznajmili! Morali smo da je čuvamo kao oči u glavi. Kad god sam sedala na motor, reditelj me je molio da pazim, pa ako već moram negde da padnem, da bar sačuvam “vespu” da se ne slomi – rekla je Lončareva jednom prilikom.

Beba danas živi na Dorćolu, ali je ostala i dalje ukras Beograda i njegova “devojka mala”.

Jugoslovenska kinoteka planira da u narednim godinama digitalizuje još neke kultne jugoslovenske filmove.

Mala tajna: Moju pesmu otpevala je Lola Novaković

U filmu “Ljubav i moda” nije zapevala Beba, kao što je tada mislila cela Jugoslavija.

– Moju pesmicu otpevala je Lola Novaković. Ja sam posle, prilikom nadsinhronizacije, samo otvarala usta – otkrila je glumica.

POVEZANA VEST:

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Na ovim lokacijama do kraja leta uživajte u filmovima pod vedrim nebom

Sledeći članak

Preminula Sinéad O’Connor, pevačica koja je cepanjem jedne slike izazvala “svetski rat”

Ne propustite

Priča o poznatom umetniku koji je svoju sliku ostavio u zalog hotelu “Moskva”

U tekstu pred vama pročitajte zanimljivu priču koja se krije iza zidova

Nismo bili spremni za vanvremensku pop-art izložbu “Sve boje Vorhola” u Beogradu

Izložba čuvenog pop-art umetnika Endija Vorhola otvorena je 8. jula u Galeriji “Salon”,

Od srca do eksponata – unutar Muzeja prekinutih veza u Beogradu

Muzej prekinutih veza je koncept koji je prvi put zaživeo 2010. godine