Beba Lončar – modni omaž ikoni stila domaće kinematografije i prirodnoj lepoti Beograda

Početak
20/05/2024

U novoj rubrici “Modni omaž” na LA VIE EN ROSE, svake nedelje možete pratiti i prisećati se stilova poznatih koji su nekada oplemenjivali naše društvo. Možda vam baš neki od njih bude inspiracija za formiranje sopstvenog stila.

Ovog utirka prisećamo se stila glumice Desanke Bebe Lončar (81) koja je svojevremeno važila za jednu od najlepših glumica u Jugoslaviji. Zbog sopstvenog stila i otmene lepote, dobijala je mnoge glavne uloge, od kojih je najpoznatija ona u filmu “Ljubav i moda” 1960. godine, koji ju je i proslavio.

Ona je glumila često i u italijanskim ostvarenjima, nizala neverovatne uspehe, a reditelji su se otimali oko nje. Na vhuncu karijere donela odluku da se povuče sa scene i više se nikad nije vrtila na snimanja.

Kakav je bio stil Bebe Lončar, po čemu se izdvajala?

Uloga Sonje Ilić donela joj je ogromnu popularnost, a besprekoran izgled Bebe Lončar bio je tema o kojoj se pričalo u superlativu.

– Sećam se da su došli kod mene i rekli mi “snimaćeš jedan film, vozićeš vespu, nosićeš divne haljine, vozićeš se avionom…” To je bilo kao san – prisetila se Beba jednom prilikom. 

Kadar iz filma “Ljubav i moda”

Upravo ti kadrovi u kojima vozi vespu ulicama Beograda u ženstvenoj haljinici sa crveno-belim kockicama ušli su u istoriju domaće kinematografije.

Međutim, nakon ovog ostvarenja brojni mediji, ali i publika pomno su pratili Bebinu karijeru, kao i stil koji je gradila. Vrlo ženstvena, plenila je gde god se pojavljivala, a otmenom lepotom je zasenila čak i svet. I danas je dama, živi na Dorćolu gde je i rođena, a život provodi u tišini, van očiju javnosti, često sa knjigom u rukama, okružena prijateljima.

Foto: Instagram/@batazivojinovic

Plava kosa i pune (prirodne) usne, bile su njen zaštitni znak. Oštar i prodoran pogled njenom izgledu je dodavao misterioznost. Kako je stasavala nosila je sve kraću frizuru, a volela je često da stavlja dodatke poput lepih ukosnica i traka.

Tokom mlađih dana, često je bila odevena u komadima vedrih boja i predivnim košuljama, koje su nekada odavale utisak formalnosti i ozbiljnosti.

Nikada nije preterivala u nakitu, nosila je jednostavne stvari koje je kombinovala sa dosta ukusa. Baš se zbog te svoje sofisticirane jednostavnosti izdvajala na filmskom platnu i van njega.

Šminku je koristila po potrebi. Često je isticala oči, koje su tek tada dobijale na “drskosti” u pogledu.

Pogledajte kako Beba Lončar izgleda danas:

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Tri srpske dizajnerke čije kreacije Jelena Đoković rado bira za crveni tepih i teniske mečeve

Sledeći članak

Danas, svakome je dozvoljeno da šeta crvenim tepihom: najvulgarnija izdanja u istoriji Kanskog festivala

Ne propustite

Stil Dragana Nikolića bio je svojevrsni pečat beogradskog mangupa i gospodina

U rubrici “Modni omaž” na LA VIE EN ROSE, prisećamo se stilova poznatih koji su

Modni omaž Bjanke Džeger – od buntovnice iz Pariza do ikone Met Gale

U novoj rubrici “Modni omaž” na LA VIE EN ROSE, svake nedelje možete pratiti i

Modni omaž: prisećamo se jedinstvenog stila Milene Dravić

U novoj rubrici “Modni omaž” na LA VIE EN ROSE, svake nedelje možete pratiti i