Foto: LVER collage/Jelena Kostić

Aktuelni trendovi i saveti iz sveta modnih podkasta

Početak
10/02/2024

O podkastima i zašto su toliko bitni kao i predloge onih koji su vredni slušanja možete pronaći u tekstu na ovom linku, a mi nastavljamo priču ovog puta o inostranim podkastima i modi.

Podkasti o modi često nude dubinske analize različitih tema unutar sveta mode. Ovo obuhvata istoriju mode, trendove, uticaje kulture, dizajnerske procese, održivu modu, industrijske prakse i mnoge druge aspekte.

Omogućavaju slušaocima da čuju različite perspektive i mišljenja o modi, uključujući stavove dizajnera, urednika modnih časopisa, stilista, blogera i drugih stručnjaka iz industrije.

Oni često pružaju informacije o aktuelnim modnim trendovima, kao i savete o stilu i kombinovanju odeće, daju korisne smernice o tome kako unaprediti svoj stil i pratiti najnovije trendove u svetu mode.

U Srbiji još uvek nedostaje podkast koji bi pratio i razgovarao na temu mode. Iako postoji interesovanje među lokalnom publikom, nedostatak takvog specijalizovanog sadržaja na srpskom jeziku ostavlja prazninu u medijskoj ponudi.

Do 2022. godine f.fm podkast bio je jedan od značajnih podkasta na temu održivosti u modnoj i tekstilnoj industriji koji je ostavio dubok trag. Ovaj podkast je bio prvi i najslušaniji podkast na ovu temu u regionu. Emitovan je od 2018. kroz 4 sezone i više od 40 epizoda.

Kroz svoje epizode i aktivnosti, ovaj podkast se trudi da proširi svest o važnosti održive mode i njenog uticaja na okolinu i društvo, istovremeno pružajući korisne informacije i alate za pojedince koji žele napraviti pozitivne promene. Njihova predanost doprinosi osnaživanju pojedinaca da preduzmu korake ka održivijem načinu života i podstiče razmišljanje o načinima na koje možemo unaprediti naše odnose sa okolinom i međusobno.

Iako zvuk ne može preneti fizičko iskustvo odeće, modni podkasti su se pokazali kao veoma efikasni u komunikaciji o važnosti mode. Kroz razgovore, intervjue i analize, ovi podkasti pružaju duboke uvide u različite aspekte mode i njihov uticaj na kulturu, identitet, ekonomiju i društvo. Tako moda postaje mnogo više od pukog izbora odevnih komada – postaje platforma za razgovor o ključnim pitanjima savremenog sveta.

U nastavku možete pronaći najbolje modne podkaste koje možete slušati, a koji govore o istoriji, trendovima, karijeri, održivost, industriji uopšte.

Dressed: The history of fashion

Stvorena od strane modnih istoričara i prijatelja, April Calahan i Cassidy Zachary.

The run-Throught with Vogue

The BOF podcast

Imran Amed je osnivač, izvršni direktor i glavni urednik The Business of Fashion-a. Sa sedištem u Londonu, oblikuje ukupnu uredničku strategiju BoF-a i vodi The BoF Podcast.

Wardrobe crisis

Clare Press je osnivačica THE WARDROBE CRISIS. Kao komunikator o održivosti sa sedištem u Sidneju, ona je takođe filmska producentkinja, autorka i voditeljka, te je kreirala podcast Wardrobe Crisis u julu 2017.

Clare je bila prva urednica za održivost u VOGUE-u.

Unravel

Podcast Unravel je pokrenut od strane modne naučnice Jasmine Helm i konzervatorke tekstila Dane Goodin 2015. Dana je voditeljka i istraživačica za Unravel podcast, ona radi kao arhivistkinja mode i tekstila. Jasmine je voditeljka i amaterska ton inženjerka za Unravel podcast, odrasla je u La Puente (Kalifornija) i New York City-u. Studirala je likovnu umetnost, istoriju umetnosti, modu i muzeologiju. Joy Davis je voditeljka i producentkinja, ona piše o temama koje su nedovoljno razvijene među ljudima.

GUCCI

Dior Talks

Bande a part

Prethnodni članak

Od tkanine do kozmetike – gde se sve nalaze usne Salvadora Dalija?

Sledeći članak

Kako odabrati pravu tkaninu za svako godišnje doba?

Ne propustite

Kreatorka kostima iz serije “The New Look” otkrila kako je stvorila magiju

U svetu mode, kao i u umetnosti, svaka epoha ima svoj jedinstveni

Čovek koji je zaslužan za postojanje Nedelje mode u Parizu

Nedelja mode u Parizu jedan je od najznačajnijih događaja za svet mode.

U Srbiji postale IN cipele koje Francuskinje već godinama nose

Mary Jane baletanke jedne su od najtraženijih na svetskom modnom tržištu, a