Foto: Instagram/ @andyfrisella

„75 Hard Challenge“ – Šta znamo o ovom izazovu za telo i duh?

Početak
26/03/2024

Na društvenim mrežama sve su popularniji fitnes izazovi. Međutim, ni oni više nisu ono što su nekada bili. I ova sfera je evoluirala, te se gotovo svi fitnes izazovi danas ne baziraju samo na fizičkom progresu, već zadaju i mentalne zadatke, koji zajedno imaju za cilj opšte dobro individue i podstiču razvitak njene „najbolje verzije“. Jedan od takvih primera je svakako „75 hard challenge“ čiji hesteg na TikTok-u broji preko 350 hiljada objava sa preko190 milona pregleda.

Šta „75 Hard Challenge“ zapravo predstavlja?

Prvobitna verzija izazova nastala je 2019, a osmislio ju je Endi Frisela, izvršni direktor kompanije za proizvodnju suplemenata 1st Phorm International, koja danas vredi više od milion dolara. Ovaj preduzetnik i podkaster, prve kopije 75 hard priručnika prodavao je na svom sajtu, koji je i danas aktivan. Tokom vremena izazov je plavio društvene mreže u talasima i evoluirao, a sam kreator ga opisuje kao sveobuhvatni program dobrog zdravlja koji ima za cilj da „nas izvede na pravi životni put“.

Na veb starnici je opisan kao „program za transformaciju mentalne čvrstoće“. Dok je oglašen kao „taktički vodič za pobedu u ratu sa samim sobom“. Izazov ne predstavlja klasičan fitnes izazov i usmeren je na više od gubitka težine. Na sajtu se takođe navodi kako će praćenje 75 Hard poboljšati vašu mentalnu čvrstinu, mentalnu snagu, samopouzdanje, samopoštovanje, veru u sebe i hrabrost za 100 puta.

Pravila:

  • Držite se plana ishrane. To može i ne mora biti dijeta, po vašem izboru, ali mora biti strukturirana i morate je dosledno pratiti svaki dan izazova.
  • Popijte galon vode svaki dan, što je otprilike 3 i po litra.
  • Bez kršenja pravila obroka (no cheat days) ili alkohola punih 75 dana uzastopno.
  • Vežbajte dva puta dnevno po 45 minuta svaki put, sa najmanje jednom sesijom napolju.
  • Čitajte 10 stranica knjige svaki dan. Knjige ne treba da budu fiktivnih žanrova, već da se fokusiraju na samousavršavanje. Audio knjige se ne računaju.
  • Svaki dan pravite sliku napretka. Možete ih zadržati za sebe, ne morate da ih objavite nigde.

Namera je da pravila ostanu rigidna i da se ne menjaju ili menjaju na bilo koji način. Ako propustite jedan od ovih ciljeva za jedan dan od 75, moraćete da počnete iznova.

Prednosti i mane

Pomenuti hesteg i vebsajt izazova svedoče pozitivnim iskustvima velikog boja ljudi. Odsustvo bekstva od postavljenih obaveza je ključni faktor životnog uspeha na svim planovima. Mnogi uspevaju da se izbore, sami sa sobom i formiraju zdrave navike. Pravilna ishrana i hidratacija u mnogome doprinose našem telu, kao i redovna fizička aktivnost. Takođe, boravak u prirodi i svakodnevno čitanje podstiču sveopše stanje uma, što doneke i jeste naučno potvrđeno. Međutim, važno je imati na umu, da ovaj izazov nije kreiran od strane stručnjaka i može imati kontraefekat na pristalice. Za ljude koji nisu vaspitavani u sportskom duhu, te ne razumeju sportski mentaliet, intenzitet ovog izazova može biti fatalan. Fizičke povrede mogu se lako dogoditi tokom učestalih treninga bez imalo vremena da se telo oporavi i regenriše. Može doći i do povreda psihičke prirode, poput kreiranja nerealne slike o sebi i svom telu, što dalje može uzrokovati brojne poremećaje u ishrani ili ponašanju.

Negativni aspekti ovog izazova, uzrokovali su nastanak nešto laganije verzije, pod nazivom – „75 Soft Challenge“.

Šta je „75 Soft Challenge“?

Ova verzija izazova, namnjena je običnim ljudima koji gube trku sa brzim tempom savremenog života. No ipak, ljudima koji imaju želju i volju da rade na sebi.

Malo manje striktna pravila podrazumavaju konzumaciju zdrave hrane i jednog galona vode svakodnevno. Alkoholna pića su dozvoljna u specijalnim okolonostima. Jedan četrdestepetominutni trening dnevno, uz jedan dan odmora nedeljno. Svakodnevno čitanje ili slušanje 10 stranica knjige bilo kog žanra. A fotografije napretka, možete ili ne morate praviti.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Sergio Tacchini – teniser koji je napravio brend od sebe

Sledeći članak

Stan Karla Lagerfelda u Parizu prodat po neverovatnoj ceni

Ne propustite

Ako poželite “ukus” plaže, donosimo vam spisak restorana u Beogradu koji služe izvrsna egzotična jela

Leto je tu, određeni broj ljudi odlazi na more, neko uz obalu

Ima 93 godine i više od 3.000 cipela u palati – intrigantna priča o najokrutnijoj vladarki

Imelda Markos bila je, žena izvanredne lepote, jedna od najlepših svog doba, i

“Dolce vita” – poreklo fraze koja je zauvek promenila život u Italiji

Sigurni smo da vam je poznata fraza “Dolce Vita”, ali verovatno samo