Foto: Pexels

10 saveta dermatologa za negu kože lica tokom zime

Početak
17/12/2022

Dr. Ajay Rana, poznati dermatolog i estetski lekar, posavetovao je još jednom sve dame kako da se brinu o svojoj koži tokom zimske sezone. Tvrdi da su zimi oštećenje i krhkost kože najčešće stvari koje se manifestuju kao simptomi suvoće i nedostatak sjajnog izgleda.

Mi vam u nastavku donosimo 10 saveta pomenutog dermatologa, kako biste tokom zime pravilno negovale svoje lice.

1. Koristite hidratantno sredstvo za čišćenje

Kako temperatura opada i naša koža gubi vlagu zbog suvog vazduha. Dakle, tokom zimske sezone, pređite na hidratantno sredstvo za čišćenje koje će vam pomoći u hidrataciji isušene kože i napraviti barijeru kako biste zaštitili kožu od štetnih efekata hladnog vremena. Ovo takođe pomaže da se isperu i mrtve ćelije kože, a da koža ne ostane zategnuta ili suva.

2. Čistite kožu lica dva puta dnevno

Ključ za održavanje kože čistom i bez nakupljene prljavštine je čišćenje dva puta dnevno, ujutru i uveče. Dr Rana napominje: Proces prirodnog obnavljanja ćelija kože stvara ostatke na gornjim slojevima koje treba ukloniti pre nanošenja bilo kog drugog proizvoda. Čišćenje takođe povećava protok krvi i pomaže u eliminaciji toksina.

Foto: Pixabay

3. Hijaluronska kiselina

Izlaganje oštrom i hladnom vetru tokom zimske sezone može prouzrokovati suvu kožu. Dakle, uvek je hidrirajte i koristite hijaluronsku kiselinu koja će vam dati neverovatne rezultate.

4. Dodajte retinol u svoju rutinu

Retinol je odličan za nadopunjavanje i zaglađivanje kože. Uvek ga treba pratiti dobrim SPF-om. Povećava promet ćelija, reguliše protok ulja i poboljšava pigmentaciju, posebno ističe dr Rana.

Foto: Pexels

5. Koristite kremu za sunčanje kao štit u nezi kože

Najveća greška koju možete da napravite je da ne nanosite SPF tokom zimske sezone. Na našu kožu UV zraci mogu loše uticati tokom cele godine. Koristite SPF na bazi minerala zbog njegove jačine koja će potpomoći u očuvanju zdravlja kože.

6. Koristite masku za zaštitu kože

Uvek koristite masku koja uključuje glinu i ekstrakt morskih algi, što može pomoći da se izvuku nečistoće, umiri crvenilo i spreči isušavanje.

Foto: Pexels

7. Vitamin C obavezan u nezi kože

Dodajte vitamin C svom režimu nege lica. Vitamin C deluje efikasno tokom zimske sezone i pomaže u borbi protiv UV zraka koje krema za sunčanje ne blokira u potpunosti. Takođe je dobar za pigmentaciju kože i pomaže da se poveća proizvodnja kolagena.

8. Vodite računa o usnama i koži ispod očiju

Koristite hidratantnu kremu za usne i kremu za oči.

Foto: Pexels

9. Maslac za telo

Da biste održali zaštitnu barijeru vaše kože hidriranom tokom zimske sezone, uživajte u kremastom puteru za telo sa obaveznim zimskim sastojcima za kožu kao što su jačajuća ši i kakao ulja.

10. Pridržavajte se zdrave ishrane

Uvek je važno dopuniti zimsku rutinu kože zdravom ishranom, zajedno sa režimom nege. Tokom ove sezone jedite puno tikvica i bundeve koje su bogate beta-karotenom. Ovo pomaže u obnavljanju ćelija, reguliše funkciju kože i podstiče proizvodnju kolagena.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Serge Lutens – jedinstvena mirisna nota inspirisana umetnošću

Sledeći članak

Bolna istorija plastične hirurgije i snimak operacije nosa iz pedesetih

Ne propustite

Svaki parfem može da traje duže: donosimo vam trikove za postojanost mirisa na koži

Svi se nekada susrećemo sa situacijom da nam miris koji smo priželjkivali

Porculanski ten, istaknuta boja usana: kako su se žene šminkale 1930-ih godina?

Šminka je neizostavan deo rutine skoro svake dame, a koliko se ona

Beauty saveti: kako postići izgled Parižanke u samo nekoliko koraka

Maskara i crveni ruž su neizbežni deo lepote svake Parižanke, a ostatak